perjantai 13. syyskuuta 2013

Daiga-daiga-duu

Kun ajelee 10 vuotta työmatkaa samaa reittiä pitkin, niin tulee keksittyä monenlaista ajanvietettä ratin taakse. Työmatkaani käyttämäni kasitie on tasaisen suora, ja kuoppiakin on toistaiseksi vähän, joten kuskin ei tarvitse tehdä muuta kuin tarkkailla tienpientareita. 


Tämän metsikön laidasta lähden joka aamu töihin.

Saman sadan kilometrin sahaamiseen ryytyy nopeasti, jos ei keksi jotain sallittua "oheispuuhastelua". Normaalia puuhasteluani ovat radionkuuntelu ja maisemien tarkkailu: kuuntelen aina aamuisin Olga K:n ja Jampen sujuvasti soljuvia haastatteluja ja seuraan maiseman muuttumista vuodenaikojen mukaan. Etsin silmilleni kauniita kohtia luonnosta: valoja, värejä, niiden yhdistelmiä, pysähtyneitä eläimiä, hiljaisia maisemia.


Yksi oheispuuhistani on matkan varrella olevien paikannimien makustelu ja kummastelu. Mietin paikannimien mahdollista syntyhistoriaa ja keksin niille uusia merkityksiä samaan tapaan kuin hauskassa suomen kieltä uudistavassa Elimäen kootut tarkoitukset -kirjassa.  Kirjan jujuna on liittää aiemmin vain paikanniminä käytettyjä sanoja kaikkien tuntemiin asioihin ja tapahtumiin, joiden täsmällinen ilmaisu on tähän asti ollut kovin vaikeaa. Mainittakoon pari esimerkkiä: PYYNIKKI - Henkilö, jonka elämälle ei näytä tapahtuneen yhtään mitään kun tapaat hänet kymmenen vuoden tauon jälkeen tai LAATOKKA - Sinkkuboksin eteisessä karttuva laatikkoröykkiö, joka odottaa toiveikkaasti pizzataksifirmojen kierrätyskeskuksen perustamista.

Kymmenen Mynämäki-vuoden aikana olen tehnyt hupaisan havainnon paikannimistä: työmatkani Mynämäki-Laitila-Uusikaupunki varrella on kummallisen paljon D-kirjaimia sisältäviä paikannimiä. Lähden kotoa ihan Nihdeisten nurkilta, matkan varrella ajan Mudaisten, Kodjalan, Vidilän ja Haudon ohi. Jos taasen ajelen sukuloimaan, niin ajan Laitilasta vähän matkaa Rauman tai Euran suuntaan ja törmään paikannimiin Ihode, Rohdainen, Kodisjoki ja Kodiksami! Eihän täällä kaikki lounaismurteen puhujat osaa ääntää edes D-kirjainta! Osaisiko joku paikannimitutkija valaista, miksi tällainen d-suma on syntynyt Laitila-Pyhäranta-Rauma-Lappi Tl -akselille?

Paikannimimakustelu sallittakoon yleisen liikenneturvallisuuden nimissä minulle ja muillekin mielenvirkistykseksi!  Miten sinä suoriudut tasaisentylsistä ajomatkoista? Puuhailetko jotain vastaavaa?





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ja palautteet ovat oikein tervetulleita!