keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Uusikaupunki uusin silmin 1

Lounaisrannikon pikkukaupunki Uusikaupunki, Nystad, tuttavallisesti Uki, on taas osa elämääni. Työurani ensimmäiset vuodet 1996-2006 vierähtivät Uudenkaupungin autotehtaalla. Silloin kaupunki vaikutti lamavuosien jälkeen ankealta, ja kauppavalikoima oli hyvin tavanomainen. 


Yllätin itseni ja kaikki muutkin aloittaessani uuden työn maaliskuun alussa taas Ukissa. 
Kuuden vuoden tauon jälkeen Uusikaupunki tuntuu näyttävän minulle ihan uudenlaiset kasvonsa. Kaupunkiin on ilmestynyt paljon uudentyyppisiä kivijalkakauppoja. Kävin tekemässä kierroksen ja ilahduin ystävällisestä palvelusta ja viehättävästä ilmapiiristä kauppojen sisällä.


Ensimmäisenä pistäydyin viime syksynä avattuun Herkkupuoti Hilmaan, joka on pieni, "vanhan ajan" makeis- ja herkkukauppa torin laidalla. Herkkukauppias Päivi ottaa minut iloisesti vastaan ja kertoo putiikkinsa tarinaa. Makeiden herkkujen lisäksi Hilman hyllyt notkuvat houkuttelevia, suolaisia pikkupurtavia, kahvia, teetä ja muita juomia, sekä kauniita ja hauskoja astioita tarjoiluun. Vitriinissä on tarjolla kymmeniä eri konvehtilaatuja ja levysuklaita. 

Valikoimasta löytyy myös lähialueen tuotteita, esim. turkulaisen Aselluksen alkoholittomia kuohujuomia. Asellus on pieni elintarvikeyritys, joka valmistaa puhtaista, kotimaisista luonnonyrteistä lisä- ja säilöntäaineettomia juomatuotteita. Tässäpä hyvä vaihtoehto juhlajuomaksi! Tällä kertaa mukaani tarttuu kuitenkin suklaata ja sinihomejuustovohveleita.


Metsän Ruusu, Katajainen kansa, Tervaskanto ja Korpien kuiskintaa


Seuraavaksi pistäydyn Sepänkadulla sijaitsevaan Luomu- ja lähiruokapuoti AITO:on. Kauppias häärää tiskin takana ja palvelee asiakkaitaan. Vastaanotto on lämmin ja asiantunteva.
Koska arvostan lähituottajien tuotteita, kyselen taas, mitä uusia paikallisia tuotteita olisi tarjolla. Kylmäkaapista löytyvät laitilalaisen Saloniemen juustolan vuohenmaito- ja lehmänmaitojuustot, joita päätän heti kokeilla. 


Mukaani lähtee Työvoitto


Kauppaan on tuotu Livonsaaren leipomosta uunituoretta luomuleipää. Spelttitattarileipä lähtee mukaani. Livonsaaren leipomo hankkii raaka-aineet mahdollisuuksien mukaan lähialueelta, omalta luomutilalta tai lähistöllä olevilta muilta luomutuottajilta. Pääraaka-aineet, eli ruis ja vehnä, on kasvatettu Livonsaaren yhteisökylän mailla.
Kahden kaupan kierrokselta kertyy paljon uutta tietoa minulle, mutta ennen kaikkea oikean palvelun kohtaaminen pikkukaupoissa on se asia, jonka vuoksi palaan näihin kauppoihin varmasti uudestaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ja palautteet ovat oikein tervetulleita!