torstai 21. elokuuta 2014

Ristipistoja ja raumlaissi jutui

Ristipistot ovat viime aikoina pistäneet silmiini vähän joka paikassa.

Liisa Kuuselan käspaikka työn alla.
Viime viikolla ihastelin käspaikkoja paikallisen kotiseutuyhdistyksemme järjestämässä Wirmon Madonna -ikoninäyttelyssä. Miten taidokasta käsityötä!


Käspaikka on pitkä, kapea, molemmista päistään kauniisti koristeltu liina, ja se kuuluu ortodoksiseen perinteeseen. Nimitys tulee sanoista käsi ja paikka (paikka = liina, huivi). Kodeissa paras ja arvokkain liina asetellaan ikonin ylle. Pyyheliinalla on ollut muitakin käyttötarkoituksia. Arkinen käspaikka riippui kodissa ovensuussa käsastian vieressä naulassa, kun taas juhlapyyheliina levitettiin juhla-aterialla vieraiden polville.

Ikonin on maalannut Sinikka Rikkilä.
Sitten muistin, että minulla on tallessa Mirja-kummitätini tekemät ristipistotaulut. Toisen taulun olemme saaneet häälahjaksi ja toisen sai tyttäreni kastejuhlalahjaksi. Aivan upeita tekstitauluja kumpainenkin!


Tyttäreni taiteili jokin aika sitten koulussa mainion avainkaulanauhan, jossa on aloittelevan käsityöläisen värikkäitä pistoja. Näin ristipistot siirtyvät nykyaikaan.


Tästä kaikesta innostuneena halusin lähteä kokeilemaan omissa töissäni myös ristipistoja, mutta tosin helpommalla tavalla. Aloin etsiä sopivaa fonttia netistä. Sieltä löytyi paljon eri vaihtoehtoja. 

Löysin juuri sopivan. Se oli sitä, mitä tarvitsin uutta kokeiluani varten. 

www.hulvatonhuusholli.fi
Halusin samaan aikaan luoda uusia tekstejä lempimurrettani varten. Olin pitkään fundeerannut sopivia tekstejä rauman giälel. Nyt ristipistojen innoittamana syntyi uusi tuotesarja Raumlaissi jutui. Mitäs tykkäätte?

www.hulvatonhuusholli.fi

Näitä saa nyt www.hulvatonhuusholli.fi -verkkokaupasta ja ihan pian myös Raumalta Wanhan Rauman putiikki TaruLiinasta.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ja palautteet ovat oikein tervetulleita!